Innovatie staat op één bij detacheerder Or-Quest

Innovatie staat op één bij detacheerder Or-Quest

Innovatie staat op één bij detacheerder Or-Quest

Technische mensen. Ze kunnen overal terecht, lijkt het wel. Maar hoe vind je als technisch onderlegd mens de juiste werkplek? Bij Or-Quest lukt dat zeker. De innovatieve detacheerder biedt tal van extra’s.

NOORDZ BRANDED

Or-Quest is in wezen niet alleen een detacheerder, maar ook een opleider. Dat past helemaal in de visie die het in Drachten en Zwolle gevestigde bedrijf heeft op de arbeidsmarkt. Or-Quest heeft de overtuiging dat meer mensen geschikt zijn voor mooie banen, mits ze de juiste cursus of opleiding volgen. En die biedt Or-Quest.

Meer dan cv

,,De Or-Quest Academy is een succes’’, vertelt Folkert Brijker. ,,De vraag naar technisch personeel is momenteel heel groot. Wij vinden dat je verder moet kijken dan het cv van kandidaten. Je moet ook letten op de eigenschappen van mensen, hun karakter, hun mogelijkheden. Als die passen bij de vacature en de mensen zijn bereid wat bij te leren, dan kunnen wij ze helpen.’’

Het gaat in de opleidingen om zowel ‘soft skills’ als ‘hard skills’. ,,Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om een time management training te volgen voor een bepaalde functie. Of een leiderschapscursus. Dat noemen wij soft skills. Het kan ook zo zijn dat iemand nog net even dat beetje extra technische kennis moet hebben. Wij bieden al die cursussen, opleidingen en trainingen aan in de Or-Quest Academy.’’

Hologram van kandidaat

Dat gebeurt niet alleen voorafgaand aan een plaatsing op een nieuwe werkplek. Het kan eveneens voorkomen dat tijdens het werk blijkt dat een verdieping op welk gebied dan ook van pas komt. Ook dan staat de Academy klaar. Dat is ongebruikelijk in deze wereld, een voorbeeld van de innovatieve manier van denken van Or-Quest.

En dat innovatieve denken is wat nodig is in deze tijd van grote krapte op de technische arbeidsmarkt. ,,Wij deden al een tijd aan video-cv’s. Dat werkt perfect. Wij maken een professionele video van onze kandidaten en sturen die op naar onze opdrachtgevers. Zo hebben ze snel een goed beeld.’’ 

Ook daarin gaat Or-Quest nu een stapje verder de toekomst in. ,,We zijn nu bezig met een hololens om 3D-filmpjes te kunnen maken. Dat is echt waanzinnig. Je moet je voorstellen dat je als opdrachtgever naar een hologram van een kandidaat zit te kijken die zich voorstelt, van alles over zichzelf vertelt. Dit is geen wilde toekomstdroom of zo. We zijn er nu mee bezig en de eerste video is binnenkort klaar.’’

Bijbaan in techniek

Het zijn allemaal stapjes om het doel te bereiken: het overbruggen van de vraag naar technisch personeel en het schaarse aanbod ervan. Het ontwikkelen van het concept Technischebijbanen.nl past er naadloos in. ,,Wij bedachten: waarom zouden technische studenten niet gewoon een bijbaan in de techniek doen, in plaats van de studentenbanen die we allemaal kennen?’’

Een schot in de roos. De tak groeit snel, de behoefte blijkt groot. ,,Ook vanuit de kant van de opdrachtgevers. Zij hebben altijd al moeite met het vinden van goed personeel en krijgen nu hoogopgeleide technische jongens en meiden aan het werk. De studenten zelf zijn ook heel positief. Zij doen ervaring op in de technische branche.’’

Snelle groei

De ontwikkeling van Technischebijbanen.nl is typisch voor het bedrijf Or-Quest. ,,Wij staan voor nieuwe dingen proberen, out-of-the-box denken, problemen oplossen. Wij hebben als innovatieve onderneming bovendien het standpunt dat we het nieuwe werken moeten omarmen. Kennis delen, bijvoorbeeld, is voor iedereen hier logisch. We organiseren regelmatig seminars over technische onderwerpen. En dat we partner zijn van Trendship past daar ook bij. We willen zelf óók leren en delen, middenin ons werkveld staan.’’

In een jaar tijd verdubbelde het aantal medewerkers van Or-Quest. Steeds meer bedrijven weten de detacheerder te vinden. Steeds meer werkzoekenden ook. ,,Veelal via-via. Wij zijn regelmatig de partij die het uiteindelijk wél lukt om een geschikte kandidaat te vinden voor een moeilijke vacature. Omdat wij die kandidaten iets extra’s bieden en naar meer zaken kijken dan werkverleden en opleiding.’’

Geplaatst op: 9 oktober 2017

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *