Hoe maakt u het: Marlan voor mensen die iets speciaals willen

Hoe maakt u het: Marlan voor mensen  die iets speciaals willen

Hoe maakt u het: Marlan voor mensen die iets speciaals willen

Daar stonden de bestuurders van Paris Saint Germain wel even van te kijken, toen hun mooie, door een hooligan vernielde wasbak zo weer gelijmd werd. En zonder sporen zijn leven kon voortzetten. Dat kon, omdat het sanitair gemaakt was van Marlan, in de gelijknamige fabriek.

Meng in een secuur uitgedokterde verhouding polyesterhars en aluminiumtrihydraat, laat het via verwarming uitharden en zie daar: een keihard, hygiënisch, schoonmaakmiddelenbestendig, spiegelglad en naadloos verlijmbaar materiaal is het resultaat. Marlan heet het, dertig jaar geleden al bedacht.

Maakindustrie

,,De mogelijkheden zijn groot. Wij maken grote platen en ook was- en spoelbakken. Maar het zijn de interieurbouwers die er van alles mee kunnen’’, vertelt Rik Heerema (28). Hij zit sinds een jaar een beetje op de bok van het bedrijf in Leek. ,,Ik zat in de IT, maar ben bedrijfskundige en wilde eigenlijk altijd al in de maakindustrie. Deze kans kwam voorbij, dankzij investeerders die het in Marlan en mij zagen zitten.’’

Heerema kreeg de leiding toen het failliete Polylac een doorstart maakte. ,,Het leek mij beter om het bedrijf gewoon dezelfde naam te geven als het product. Hij zag en ziet grote mogelijkheden. ,,Wij maken bijvoorbeeld keukenbladen die je in de keukenwinkel niet vindt. Zo groot als je wilt, want naden zijn echt onzichtbaar verlijmd.’’ In eigen huis ontwikkelde lijm in één van de vele kleuren die het materiaal kan hebben, zorgt voor dat opvallende effect.

Hillfiger

,,Afgelopen jaar hebben we bijvoorbeeld een megagrote trap geleverd in Den Haag. Zes meter hoog geloof ik. Als je hem ziet, zou je zweren dat ie uit één stuk is.’’ Marlan is vooral in trek bij bedrijven, instellingen en particulieren die iets over hebben voor dat speciale effect. De grote Europese winkels van Tommy Hillfiger hebben een toonbank van Marlan bijvoorbeeld. De Weense Raiffeisenbank ook.

,,En in de zorgsector zijn we te vinden. Omdat ons materiaal eigenschappen heeft die passen in een klinische omgeving. Het stoot water en vuil af, gaat niet kapot van bijtende schoonmaakmiddelen en maakt het gebruik van kitten overbodig. We lijmen de delen naadloos tegen elkaar en kunnen er rondingen in frezen. Ook fijn, want van hoekjes houden ze niet in ziekenhuizen.’’ Spoelbakken, wasmeubels, babybadjes. Ze staan klaar voor vertrek naar verzorgingshuizen en ziekenhuizen.

Core business voor de zestien medewerkers in Leek is het produceren van platen Marlan van 370 bij 125 centimeter. In een waaier aan verschillende kleuren en in allerlei diktes. ,,Wij hebben platen tot 24 millimeter dik. Dat is uniek in onze branche.’’ Interieurbouwers zagen vervolgens uit het materiaal wat ze nodig hebben voor hun toepassing. Een aanrechtblad, een douchemuur, een winkelmeubel, roept u maar. Maar ook andere professionals, zoals botenbouwers maken gebruik van Marlan.

Wastafelopstelling

Het spul lijkt soms op marmer, dan weer op graniet, afhankelijk van welk granulaat wordt toegevoegd. Maar in één kleur kan ook. Door en door, dus zagen is geen probleem. Heerema werkt er hard aan het product meer bekendheid te geven. ,,We hebben samen met handdrogermaker Dyson een wastafelopstelling gemaakt die hoogstwaarschijnlijk een pilot krijgt in de Groningse Ikea. Dat zijn mooie dingen.’’

Wie de kans heeft een keer een voetbalwedstrijd van PSG in het Parijse Parc des Princes te zien, moet daar dus vooral even naar het toilet gaan in de rust. Want daar staat een meterslange rij wastafels uit één deel. Zo lijkt het althans. Gemaakt in Leek.

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 9 oktober 2017

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *