Als ik ... was: Simpele regels voor recycling

Als ik … was: Simpele regels voor recycling

Simpele regels voor recycling

In de kroeg, aan de eettafel, in de kleedkamer. Je hoort het overal wel eens. ‘Als ik de baas was, dan zou ik het heel anders doen.’ Interessant, maar wij van NoordZ willen wel eens weten wat en hoe dan. En daarvoor is deze rubriek in het leven geroepen. Om die kroegpraat van een fundament te voorzien.

Als ik premier Rutte was…

Johannes Bos
Eigenaar van Greenwaste in Hoogeveen

,,Als ik de premier was? Dan zou ik beginnen met het vereenvoudigen van de regelgeving omtrent recycling. Die is nu zó ingewikkeld en bars, dat het schier onmogelijk is om mooie, nieuwe initiatieven tot een succes te maken. En dat terwijl we het er toch allemaal over eens zijn dat zulke ideeën om van afval nieuwe producten te maken, juist alle steun van de wereld verdienen.’’

,,Het probleem is dat we in dit land veel te krampachtig met de term afval omgaan. Als stoffen eenmaal dat label hebben, dan krijg je het bijna niet voor elkaar om het er weer af te krijgen. Ikzelf heb bijvoorbeeld jarenlang brandstof geproduceerd uit afval. Dat werd in 23 Europese landen met open armen ontvangen, maar hier in Nederland mocht ik er niets mee. Omdat nu eenmaal in de papieren stond dat het afval was.’’

,,Doodzonde, want door die krampachtigheid nemen ondernemers die met recycling bezig zijn in het buitenland een steeds grotere voorsprong. Wij lopen hier echt achter op dat gebied, terwijl we het nodig hebben om aan onze duurzaamheidseisen te kunnen voldoen. Dat vind ik typisch een gebrek aan daadkracht, visie en doortastendheid van de overheid. Zou ik snel veranderen, als ik de baas was.’’

,,Om bij afval en recycling te blijven: ik vind dat de overheid een taak heeft in het stimuleren van afvalscheiding. Ik ben ervan overtuigd dat burgers en bedrijven echt wel bereid zijn dat zo veel mogelijk te doen. Maar ze worden te weinig gestimuleerd. In elke gemeente is de afvalverwerking weer anders geregeld. Bij de één betaal je per kilo, bij de andere komen ze het restafval zelfs niet meer ophalen. Dat is geen beleid.’’

,,Als we met zijn allen willen dat we het milieu zo veel mogelijk sparen, dan moet je dat gewoon uniform regelen. En niet elke gemeente voor de goedkoopste oplossing laten kiezen. Kijk maar naar België. Daar zijn zelfs bedrijven door de rijksoverheid verplicht PMD (plastic, metalen verpakkingen, drankenkartons) apart in te zamelen. Ook al kost het iets meer. Dat is in ieder geval overtuiging.’’

Fotografie: Pepijn van den Broeke

Geplaatst op: 2 oktober 2017

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *