Er is vast een subsidie voor je

Er is vast een subsidie voor je

Er is vast een subsidie voor je

Stop! Voordat je die investering doet, kijk dan even of er niet ergens een potje is om een beroep op te doen. Subsidiepotjes zat namelijk, als je ze weet te vinden. Zeker op het gebied van duurzaamheid.

Je moet er even aan denken, dat er geld op je ligt te wachten. Want wat voor jou lijkt op een doodgewone investering in je bedrijf, kan voor een subsidieverlener wel eens reden zijn de portemonnee te trekken. Nieuwe verlichting, een nieuwe machine, zelfs een extra werknemer kan reden zijn om subsidie te krijgen. En die bedragen kunnen aardig oplopen.

„Die potjes komen niet vanzelf naar je toe. Je moet er zelf voor lopen”, zegt Monique Alberts, directeur van ASBR Subsidium in Hoogezand. „Je komt geregeld tegen dat een bedrijf een mooi bedrag heeft ontvangen en dat je concurrenten dan hoort roepen: ‘Wij doen hetzelfde, maar kregen niks!’ Omdat ze er niet om gevraagd hebben. Zo simpel is het.”

Drie thema’s

De meeste subsidies die je in ons land kunt krijgen zijn gericht op drie thema’s: MKB, innovatie én duurzaamheid. En zeker dat laatste thema is aan een opmars bezig, als het gaat om het aantal euro’s dat in de verschillende potten zit. Dat heeft alles te maken met het wezen van steungelden. Het zijn instrumenten om doelen te bereiken die de overheden zichzelf opleggen, of op hebben laten leggen.

Duurzaamheid is één van de belangrijkste doelen. En dan gaat het niet alleen over het milieu, maar ook over mensen. Duurzame inzetbaarheid dus. Want we moeten met zijn allen zo lang mogelijk fit blijven, zo lang mogelijk gezond door kunnen werken, zo lang mogelijk inzetbaar blijven, zo lang mogelijk geld verdienen.

„Jazeker, in dat kader zijn er heel wat subsidies te vinden. Voor gezondere
en veiligere werkplekken, gezondere kantines, een leven lang leren, bewegen op het werk. Maar ook bijvoorbeeld flexibel arbeidstijdenmanagement wat een verbetering kan leveren voor bijvoorbeeld mantelzorgen. Die subsidies helpen om meer mensen inzetbaar te houden.” Je kunt de duurzaamheidssubsidies indelen in twee groepen: relatief laagdrempelige regelingen en regelingen die ingewikkelder in elkaar zitten. Zeker die eerste groep is voor ondernemers interessant. Zonder dat ze het weten kunnen ze er een beroep op doen. Óf ze kunnen hun investeringen zo’n draaitje geven dát ze er een beroep op kunnen doen. De Energie­investeringsaftrek is zo’n voorbeeld, een fiscale regeling voor investeringen in energiebesparende maatregelen. Vergelijkbaar is de Milieu­investeringsaftrek. Zeker in deze tijd zijn investeringen die ondernemers doen regelmatig energie­ of milieubesparend. Het is een kwestie van dat aantonen.

Geen zeldzaamheid

Ook laagdrempelig is de ESF Duurzame Inzetbaarheid, een subsidie voor maatregelen gericht op het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Innovatief en Duurzaam MKB Groningen geeft steun aan investerings- of ontwikkelingsprojecten die innovatief en duurzaam zijn. De Versneller Innovatieve ambities (VIA 2018) is een subsidie voor ontwikkelingsprojecten, waarbij voor projecten gericht op CO2 reductie een hoger subsidiepercentage geldt.

En zo zijn er nog veel meer. „Mijn advies is altijd: als je een investering in je bedrijf doet, als je iets doet dat anders is dan je normale bedrijfsvoering, bel dan even. Dan zoeken we uit of we ergens subsidie vandaan kunnen halen.”

Het is bepaald geen zeldzaamheid dat dat lukt. Zeker in dit deel van het land. „Noord-Nederland geldt Europees gezien nog altijd als een prioritair gebied. Dat betekent dat er simpelweg meer Europese steun beschikbaar is. Die hoef je meestal niet in Brussel aan te vragen. Het geld wordt verdeeld door de gemeenten, provincies en organisaties als SNN. En als je in Noord-Groningen onderneemt, let dan ook even op wat de Economic Board Groningen te vergeven heeft.”

Verschillende loketten

Voor een gemiddelde ondernemer is het ondoenlijk om al die subsidies te kennen. Laat staan chocola te maken van de regels die eraan vast zitten. Want behalve de hierboven genoemde laagdrempelige regelingen, is er nog een oerwoud aan zeer specifieke potjes. „Voor investeringen in de ontwikkeling van energie uit waterstof bijvoorbeeld. Dat is natuurlijk niet voor iedereen.”

In ons land bestaat er niet één loket waar alle subsidies aan te vragen zijn. Soms moet je bij de rijksoverheid zijn, soms bij Europa, de provincie of gemeente. Maar ook fondsen, stichtingen en instellingen hebben geld te verdelen. Vind ze maar eens. ASBR Subsidium haalt – net als andere clubs op het gebied van subsidie-advies – zijn bestaansrecht uit het adviseren van ondernemers. „Het werkt meestal zo: een ondernemer vraagt zich af of investeringen die hij doet in aanmerking komen voor financiële steun. Wij lichten het bedrijf door en gaan op zoek naar onderdelen die wat dat betreft kans maken. En ja, soms is het handig als een ondernemer zijn investeringsplan iets aanpast, zodat meer subsidiedeuren opengaan. Het komt ook vaak voor dat verschillende subsidies te stapelen zijn. De rijksoverheid steunt een deel, de provincie doet er wat bij.”

Omdat ASBR Subsidium weet welke regelingen er aan zitten te komen, kan het zijn cliënten ook actief informeren. „Wij hebben contacten bij alle loketten. Maar toch overkomt het ons ook nog af en toe dat we toevallig op potjes stuiten. Daar is dan nooit iemand over geïnformeerd, maar ze zijn er wel.”

Heel wat geld blijft liggen omdat ondernemers niet op het idee komen er een beroep op te doen. Zonde, vindt ook Monique Alberts. „Uiteraard zal ik altijd roepen dat ondernemers ons moeten bellen. Maar dat meen ik ook, het is goed voor de ondernemers. Want wij zien mogelijkheden die anderen niet zien. Je moet soms een beetje creatief zijn, je fantasie gebruiken om aanvragen van subsidies te verdedigen. Maar het lukt vaker dan veel ondernemers denken.”

Veelheid aan adviesbureaus

ASBR is één van de grotere subsidie-adviesbureaus in Noord-Nederland. Er zijn er meer. HGM in Eelde bijvoorbeeld. In Groningen zitten onder meer Samen, Freije en Hardus. In Leeuwarden doen Hoogland en Accon AVM in advies over subsidies. Sinten opereert vanuit Drachten, Ludimus vanuit Ureterp. En in Roden is Ruber Acia gevestigd. Over het hele Noorden zijn meer gespecialiseerde bureaus en éénmansbedrijven die hetzelfde doen. Bureaus die op nationale schaal werken zijn er in heel Nederland ook genoeg. En dan zijn er nog tientallen accountants en belastingadviseurs die ook subsidie-adviezen geven.

Het zijn er veel. Omdat er veel te halen is, áls je weet waar je moet zoeken. De meeste adviseurs werken volgens dezelfde methode, veelal no cure no pay. Eerst wordt dus gescreend of een subsidie haalbaar is. Daarna gaan de adviseurs aan het werk. Als de subsidie daadwerkelijk binnenkomt, sturen zij een rekening. Maar er zijn ook andere vormen van betaald advies. Van abonnementen tot uurfacturen. Ondernemers kunnen natuurlijk zelf ook veel uitzoeken via internet. In dat kader is de site 123subsidie.nl een handige, een vehikel van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). De Subsidiewijzer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is ook zo’n instrument.

Een aantal laagdrempelige regelingen

› Energie-Investeringsaftrek (fiscale regeling voor investeringen in energiebesparende maatregelen) – landelijk

› Milieu-investeringsaftrek (fiscale regeling voor investeringen in milieubesparende maatregelen) – landelijk

› Versneller Innovatieve ambities (VIA 218) – Subsidie voor ontwikkelingsprojecten, waarbij voor projecten gericht op CO2 reductie een hoger subsidiepercentage geldt – Groningen, Friesland en Drenthe

› Innovatief en Duurzaam MKB Groningen – Subsidie voor investerings- of ontwikkelingsprojecten die innovatief en duurzaam zijn – Groningen

› Kennis en Innovatie 2018 (KEI 2018) – Subsidie voor o.a. inhuren detacheringskracht met als doel de kennis van de onderneming te vergroten – Groningen, Friesland en Drenthe

› ESF Duurzame Inzetbaarheid – Subsidie voor projecten gericht op het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers – landelijk

› MIT – O.a. subsidie voor haalbaarheidsonderzoeken en innovatieadvies – landelijk, maar regeling wordt regionaal uitgevoerd voor Groningen, Friesland en Drenthe

› WBSO – Subsidie voor ontwikkeling van technische nieuwe producten, processen of programmatuur (fiscale regeling op het gebied van loonkosten die meestal gecumuleerd kan worden met andere regelingen) – landelijk

› EBG Adviesregeling – Subsidie voor advieskosten op het gebied van het schrijven van een businessplan, beoordeling haalbaarheid investeringsplan, het indienen van een aanvraag voor risicofinanciering en bedrijfsoverdracht – negen Noord-Groningse gemeenten

Illustratie: Ruben L. Oppenheimer

Dit artikel verscheen op donderdag 21 september 2017 in ons magazine NoordZ. Magazine nabestellen?

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 29 september 2017

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.