Polderoverleg flexibilisering arbeidsmarkt na maanden afgekapt

Polderoverleg flexibilisering arbeidsmarkt na maanden afgekapt

Polderoverleg flexibilisering arbeidsmarkt na maanden afgekapt

Het zogenaamde polderoverleg over de vernieuwing van de arbeidsmarkt is mislukt. Vakbonden FNV, CNV en VCP zijn per direct uit het overleg in de polder gestapt. Het breekpunt ligt vooral in de verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt. Daar kunnen de vakbonden zich niet in vinden.

In een verklaring laten de bonden weten dat “na maanden van intensieve besprekingen tussen vakbonden en werkgevers om oplossingen te vinden voor meer zekerheid op de arbeidsmarkt, de partijen zonder afspraken uit elkaar zijn gegaan”.

Ontslagrecht

Concreet is de versoepeling van het ontslagrecht een belangrijk kernpunt dat de vakbonden niet ondersteunen. Volgens hen gaat een flexibilisering van de arbeidsmarkt te veel ten koste van inkomens- en baanzekerheid. Het tegengaan van schijnzelfstandigheid is eveneens een lastig punt op de agenda. De afgelopen jaren groeide het aantal gedwongen zzp’ers.

Door het klappen van het overleg hebben zzp’ers en startende ondernemers met personeel nog steeds geen duidelijkheid over wat er gaat veranderen. Deze onzekerheid gaat samen met de onduidelijkheden als gevolg van de uitstel van de wet DBA.

Reactie werkgevers

Werkgeversvoorzitter De Boer noemt het mislukken van het overleg ‘betreurenswaardig’. “Ik wilde na een akkoord voor een zaal ondernemers kunnen staan en tegen hen zeggen dat ze weer zonder rare risico’s contacten voor onbepaalde tijd kunnen aanbieden.” Daarom wilde De Boer het ontslagrecht aanpakken en de loondoorbetaling bij ziekte verkorten van twee jaar tot drie maanden.

“Steeds als die onderwerpen concreet werden, kwamen er niet uit”, legt De Boer uit. “Op een gegeven moment moet je springen, maar die sprong werd door de vakbonden nooit gemaakt.” Ondanks het mislukte overleg is de relatie met de vakbonden niet aangetast, laat De Boer weten. “Ik heb steeds goed overleg gehad met Han Busker en anderen van de FNV. Geen kwaad woord over hun persoonlijkheden. We hebben elkaar geen blauwe ogen geslagen.”

Busker

Ook FNV-voorzitter Busker is teleurgesteld. „Afgelopen dagen is gebleken dat we met deze werkgevers geen afspraken kunnen maken over het aantrekkelijker maken om mensen in vaste dienst te nemen en het afschaffen van oneerlijke payroll-constructies.”

Het is nu aan de formatiepartijen om afspraken te maken over veranderingen op de arbeidsmarkt. Naar verluidt worden de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel niet gestaakt.

Bron: De Telegraaf

Geplaatst op: 13 september 2017

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *