Hoe maakt u het: Naam maken met borden

Hoe maakt u het: Naam maken met borden

Hoe maakt u het: Naam maken met borden

Wel eens afgevraagd wie toch al die naamplaatjes maakt in portiekflats? Zeker in en om de stad Groningen is het antwoord daarop meestal: Doorn. Het bedrijf maakt er jaarlijks duizenden. In alle soorten en maten. Op kunststof, aluminium, rvs, hout zelfs. Met letters en nummers in alle kleuren van de regenboog.

Ondernemingen blijven soms onder de radar van het grote publiek. Deze rubriek toont bedrijven waar noorderlingen mooie, opmerkelijke of onverwachte dingen maken.

,,Onze klanten zijn woningcorporaties, verhuurbedrijven, bouwpartijen ook. Allemaal ondernemingen die regelmatig nieuwe naamplaatjes nodig hebben’’, vertelt Wim Doorn. Hij is eigenaar van het bedrijf dat op bedrijventerrein Driebond in Groningen gevestigd is. Daar zetelt het sinds 1990, maar de geschiedenis ervan gaat veel verder terug.

Werk als ontspanning

Doorn Stempels en Naamplaten begon bijna zestig jaar geleden in de Groningse binnenstad, toen nog onder de naam Stempo. Eerst in de Bloemstraat, daarna in de Zwanestraat. Het is een familiebedrijf in optima forma. Sterker nog: oprichter Jan Doorn (86) is nog altijd dagelijks aan het werk.

,,Voor mij is het ook ontspanning. Ik wil niet alleen thuis zitten.’’ Ontspanning of niet, Doorn senior draait ‘gewoon’ productie. ,,Vroeger ging dat altijd met een graveermachine die je met de hand moest bedienen. Met sjablonen die je eerst moest maken. Tegenwoordig gebruiken we de computer. Ja, dat heb ik me ook eigen gemaakt. Gaat veel sneller.’’

Meer dan alleen naamplaatjes

Doorn maakt niet alleen naamplaatjes. Het graveert voor bedrijven van alles. Belangrijkste tak is misschien wel die van rvs-platen voor de industrie. Let maar eens op: op elke grote machine, tank en nog veel meer zit een keuringsplaat waarop de gegevens van die machine gegraveerd staan. Wim Doorn: ,,Ja, op de enorme biertank onder de Grote Markt zit bijvoorbeeld een plaat van ons. Maar ook op veel machines in fabrieken en zelfs in de diepte van de zee onder boortorens zijn onze producten bevestigd. Die gaan via onze klanten de hele wereld over.’’

Veel van de producten worden gefreesd. Maar platen met stickers en ander klevend materiaal levert Doorn ook. Daarvoor staat er een groot printapparaat in het bedrijf. Voor verkeersborden, reclame-uitingen, banieren, magneetmateriaal en noem maar op. Altijd voor de zakelijke markt. ,,Ik ben bezig met een lasermachine om meer en nog efficiënter te kunnen werken. Dat is een fikse investering.’’

En dan is er ook nog de afdeling stempels. ,,De basis komt van onze leveranciers. Wij zorgen ervoor dat de uitingen van de klant er precies goed op komen. Vroeger waren de stempels een groot deel van de omzet, maar dat wordt steeds minder. We hebben ze nog altijd.’’

Senior en junior

Ze doen het met zijn tweeën, vader en zoon. Al 26 jaar lang. Wim Doorn doet het klantencontact en de ontwerpen, vader Jan de productie. Wim: ,,En de naamplaatjes hang ik zelf ook op. Dat is een deal met de woningcorporatie. Zo nemen wij hen de hele zorg uit handen.’’

De manier van werken is veranderd in die zestig jaar, maar de basis is gebleven. Jan Doorn: ,,Ja, ik herken keuringsplaten van ons meteen. De opmaak hè? Die heb ik op mijn oude machientje al eens uitgedacht en die heeft de computer gekopieerd.’’

Senior en junior hopen nog heel lang samen door te werken. Wim: ,,Tijdens de crisis hadden we het even zwaar, maar we zitten nu weer op het niveau van voor 2008. Het gaat prima.’’ Jan (overigens ooit gekend voetballer van Velocitas en Be Quick): ,,Moet je kijken wat een mooie dingen we dagelijks maken. Daar wil ik echt niet mee ophouden.’’

Foto: Jean Paul Taffijn

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 13 september 2017

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.