Hoe maakt u het? Bart van Duinen restaureert en levert maatwerk van hout

Hoe maakt u het? Bart van Duinen restaureert en levert maatwerk van hout

Hoe maakt u het? Bart van Duinen restaureert en levert maatwerk van hout

Ondernemingen blijven soms onder de radar van het grote publiek. Deze rubriek toont bedrijven waar noorderlingen mooie, opmerkelijke of onverwachte dingen maken.

Een cirkelzaag en een stofzuiger. Dat waren de eerste apparaten waarin Bart van Duinen investeerde een jaar of vijf geleden. Om hout te kunnen bewerken. Toen nog in zijn woonkamer in Hoogkerk. Nu werkt hij in een oud practicumlokaal van het voormalig biologisch centrum in Haren. En binnenkort verdubbelt hij die ruimte.

Ambacht en marketing

,,Ja, het gaat goed. Ik merk dat de mensen weer wat meer willen uitgeven aan op maat gemaakte meubelen. Toen ik drie jaar geleden begon, was ik zeker een dag per week kwijt aan acquisitie, aan leuren. Nu weten de mensen mij te vinden. Dat werkt veel fijner, want ik ben vooral een ambachtsman, niet zo zeer een marketingmens.’’

Tafels, kasten, bedden, maar ook keukens. Van Duinen levert vooral maatwerk. ,,Dat is zo’n beetje 70 procent van wat we doen.’’ We? Ja. Hij heeft twee dagen per week iemand in dienst en bijna continu een stagiair die meehelpt. ,,De andere 30 procent is restauratie. Dan heb je het over deuren, sierprofileringen, dat soort dingen. Prachtig om te doen.’’

Avonduren

In de avonduren is Van Duinen ook met zijn vak bezig. Hij geeft cursussen houtbewerking. ,,Daar is veel vraag naar. Het begon ooit bij de Stadswerkplaats in Groningen. Ze vroegen me een basiscursus te geven. Dat bleek een schot in de roos. De vervolgcursus die ik had uitgedacht was minder geschikt voor het doel van de Stadswerkplaats, dus die besloot ik in mijn eigen ruimte te gaan geven.’’

,,Ik krijg mensen die het gewoon leuk vinden om te leren, maar ook die er echt hun vak van willen maken. Eén vrouw huurt een hoek van mijn werkplaats, inclusief gebruik van mijn machines. Zij timmert zelf al lekker aan de weg.’’

Dat is sowieso iets waarin hij heilig gelooft, in samenwerken en het delen van kennis en materiaal. ,,De tijd dat iedereen zelf wat in bezit wilde hebben, komt aan zijn eind. Zo kun je direct aan de slag, zonder dat je eerst flink hoeft te investeren. En intussen versterk je elkaar, leer je van elkaar.’’

Jongetje

Van Duinen is veel aan de slag voor particulieren. Maar ook bedrijven weten hem in toenemende mate te vinden. ,,Allemaal mond-tot-mondreclame. Dankzij projecten bij particulieren en de cursussen. In het UMCG bijvoorbeeld heb ik een mooie balie gemaakt.’’

Als Bart zijn ouders mag geloven wilde hij die als klein jongetje vooral graag maken. ,,Dat kan ik me niet herinneren, maar wel dat ik altijd iets met hout wilde doen. Daarom ben ik naar de meubelmakersopleiding in Amsterdam gegaan.’’ Daarna werkte hij een jaartje bij een ontwerpersclub in Groningen. ,,Ik was de schakel tussen wat uitgedacht werd en de realisatie ervan.’’

Hetzelfde als toen

En die manier van werken hangt hij nog steeds aan. ,,Ik werk samen met ontwerpers en doe in wezen hetzelfde als toen. Dat is een uitstekend concept. Zeker omdat ik merk dat klanten meer en meer ontzorgd willen worden. Zij willen een bijzonder meubel en wij zorgen er gezamenlijk voor dat dat er komt en op zijn plaats gezet wordt.’’

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 28 augustus 2017

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *