Waar duiken nog meer besmettingen met fipronil op?

Waar duiken nog meer besmettingen met fipronil op?

Waar duiken nog meer besmettingen met fipronil op?

Het fipronilschandaal breidt zich uit als de kapotgestoken dooier van een spiegelei. Nu blijkt dat de verboden insecticide waarschijnlijk ook in vleeskippen zit.

Sinds we weten dat fipronil in eieren zit, is de pluimveesector stellig: eet gerust kippenvlees, daar is niks mee aan de hand. Bij die bewering zijn echter vraagtekens te plaatsen nu blijkt dat ook een aantal vleeskuikenbedrijven zaken met Chickfriend heeft gedaan. Hun namen staan volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit althans in de administratie van het Barneveldse bedrijf dat bloedluis in stallen met de verboden insecticide heeft bestreden. De vleeskuikenbedrijven zijn geblokkeerd: de kippen mogen het bedrijf niet af. Proefslachtingen moeten binnen enkele dagen uitwijzen of ook de kip die als filets, poten en kippendijtjes in de supermarkten ligt met de gifstof is besmet.

Een gemiddeld vleeskuikenbedrijf heeft 78.000 kippen. De dieren gaan na zes tot acht weken naar de slacht.  Fipronil hoopt zich op in het vet van kippen. Via leghennen, die leven in stallen die waren ingespoten met de insecticide, is het terechtgekomen in eieren. Afgelopen week zijn daarom miljoenen eieren teruggeroepen uit de supermarkten. Kippenvlees heeft de NVWA tot nu toe echter nog niet getest. ,,Onze prioriteit lag bij de eieren. Nu we weer capaciteit vrij hebben in de laboratoria, gaan we ook vleesmonsters testen”, stelt een woordvoerder van de voedselwaakhond.

Schoongemaakt

De pluimveesector stelt dat geen fipronil is gebruikt bij vleeskippen omdat bloedluizen geen plaag kunnen vormen in vleeskuikenstallen. ,,Vleeskuikens leven maar zes tot acht weken. Daarna wordt de stal schoongemaakt en ontsmet met chloor. Je kunt dan van de vloer eten”, zegt Eric Hubers, voorzitter van de vakgroep pluimveehouderij van LTO. ,,Leghennen leven meer dan een jaar in dezelfde stal. In die stallen zijn bovendien zitstokken, roosters en speeltjes waar bloedluizen zich verstoppen. Dat maakt ze daar lastig te bestrijden.”

De NVWA stelde eerder dat het vlees van de uitgelegde hennen van met fipronil besmette bedrijven waarschijnlijk niet schadelijk is voor de gezondheid. ,,Vlees van die dieren komt hoogstens als soepkip, bouillon of verwerkt in bijvoorbeeld snacks bij Nederlandse consumenten terecht.” Het taaie vlees van die Nederlandse ‘soepkippen’ wordt overigens wel in Azië en Afrika verkocht.

Het Wageningse onderzoeksinstituut voor voedselveiligheid Rikilt pleit voor onderzoek naar de omstreden insecticide in meer voedingsmiddelen. ,,Tot nu hadden we nooit getest of fipronil in eieren, vlees of zuivel zit”, zegt manager Leen van Ginkel. ,,Als je ergens niet naar zoekt, zul je het ook nooit vinden.”

De levensmiddelenbedrijven stellen dat voedingsmiddelen met fipronileieren veilig zijn om te eten. Als het  al in bijvoorbeeld cake, mayonaise of ijs zit, zijn de concentraties dusdanig laag dat ze geen gevaar voor de gezondheid vormen, zegt Marian Geluk, directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI). Volgens haar hoeven vooralsnog geen etenswaren uit de schappen gehaald te worden. 

Vorige week donderdag beweerden de supermarkten dat er geen enkel fipronilei meer in hun schappen lag. Op die garantie moesten ze al snel terugkomen: zaterdag volgde een nieuwe terugroepactie.Gisteren werd bekend dat zich sinds zaterdagavond opnieuw elf Nederlandse eierboeren hebben gemeld die bloedluis in hun stallen hebben laten bestrijden door Chickfriend. Waar hun mogelijk miljoenen met fipronil besmette eieren zijn gebleven, is nog niet bekend. De NVWA heeft alle bedrijven meteen geblokkeerd;net als de ongeveer 180 bedrijven die in de administratie van Chickfriend stonden en de veertien kippenhouders die zich al eerder uit eigen beweging hadden gemeld. Eieren, kippen en mest mogen de verdachte boerderijen niet af, de eieren worden nog onderzocht.

Hoge boete

Hoeveel eieren van besmette bedrijven zijn nog altijd onder de radar? Eric Hubers, voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO weet het ook niet. ,,Ik heb ze ook niet allemaal aan een touwtje. Maar veel zullen het er niet zijn. Wie alsnog tegen de lamp loopt, kan een hoge boete tegemoet zien.”

Het gifschandaal breidt zich ook uit over de grens. België onderzoekt 57 pluimveebedrijven op besmetting met het schadelijke bestrijdingsmiddel fipronil. Een deel van die bedrijven heeft zaken gedaan met het Nederlandse Chickfriend. Ook in Duitsland zijn eierbedrijven geblokkeerd die zaken hebben gedaan met Chickfriend. Daarnaast zijn twee Belgische bedrijven in beeld die fipronil hebben gekocht bij Poultry Vision in Weelde. Bij dat bedrijf, net over de grens bij Baarle-Nassau, is vorige week 6.000 liter fipronil aangetroffen. Hubers van LTO vraagt zich af waar dat spul nog meer terecht is gekomen. ,,Het was gemaakt in Roemenië. Waarom zou het alleen bij pluimveehouders in Nederland zijn gebruikt?”

De Europese Unie heeft ook de voedselveiligheidswaakhonden in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zweden en Zwitserland gewaarschuwd dat er mogelijk gifeieren het land binnen zijn gekomen.

Bron: Algemeen Daglad. Tekst: Annemieke van Dongen

Geplaatst op: 8 augustus 2017

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *