Bespaar niet op jezelf: wat kun je met een ondernemerscoach?

Bespaar niet op jezelf: wat kun je met een ondernemerscoach?

Bespaar niet op jezelf: wat kun je met een ondernemerscoach?

Iedere ondernemer loopt weleens tegen problemen op. Wat kan een coach voor je betekenen? Annegien Blokpoel is directeur van PerspeXo. Als huisstrateeg begeleidt ze een tiental bedrijven.

Als ondernemer moet je af en toe kunnen spiegelen; jouw ideeën aan een ander kunnen voorhouden. En daar heb je per definitie een ander voor nodig, een coach. Natuurlijk is het verstandig om eens te praten met een collega, maar doorgaans krijg je dan alleen praktische tips. Een collega zal je immers niet zo snel op persoonlijk vlak adviseren. En, als hij of zij dat wel doet, vind je het waarschijnlijk moeilijk deze adviezen ter harte te nemen. Luisteren naar een oudere en dus ervarener ondernemer gaat over het algemeen makkelijker.

Wat heb ik nodig?

Coaching kan gericht zijn op zowel de persoon van de ondernemer als op bedrijfsmatige aspecten, als processen, marketing en communicatie of de financiën. Omdat niet iedere coach over al die vaardigheden beschikt, moet je van tevoren nadenken over de vraag wat je precies nodig hebt. In sommige gevallen kun je een deskundige inhuren die een bestaand probleem voor je oplost. Als het om persoonlijke ontwikkeling gaat, kun je ervoor kiezen om cursussen te volgen.

Omgaan met groei

Loslaten vormt vaak het grootste probleem voor ondernemers. Een goede coach herkent ingesleten patronen in een bedrijf en kan alternatieven bieden. Eventueel treedt de coach een tijdje op als interimmer, zodat jij afstand kunt nemen en medewerkers hun nieuwe rol kunnen oppakken. Als het bedrijf groeit, neem je bovendien andere mensen in dienst dan in het begin. Vaak zijn dat deskundigen die op een andere manier communiceren dan jij gewend bent. Een coach kan je daarbij helpen.

Kies een budget

De kosten die het inhuren van een coach met zich meebrengt, kunnen een barrière vormen, maar eigenlijk is dat vreemd. Ondernemers zijn vaak namelijk wel bereid een paar duizend euro uit te trekken voor een cursus om zichzelf te ontwikkelen. Stel daarom eerst een budget vast. Een coach rekent tussen de 80 en 100 euro per uur, een bedrijfskundig adviseur tot 200 euro. Daar kun je vaak al een heel eind mee komen. Realiseer je dat gratis advies vrijblijvendheid oproept. Als je ervoor betaalt, ben je sneller geneigd er iets mee te doen.

Tekst: Annegien Blokpoel. Bron: AD Ondernemer

Geplaatst op: 8 augustus 2017

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *