Energie krijgen van je werkplek: hoe doe je dat?

Energie krijgen van je werkplek: hoe doe je dat?

Energie krijgen van je werkplek: hoe doe je dat?

Architect Arnoud Olie ontwerpt kantoren en fabrieken. In 2013 werd hij uitgeroepen tot Drents Ondernemer van het Jaar.

De meeste plaatsen waar we wonen en werken zijn kunstmatig en gemaakt. Dat, terwijl mensen het liefst verblijven op plekken die juist uitdagend zijn. Een van de manieren om dat ‘ongeplande’ je bedrijf in te krijgen, is door buiten naar binnen te halen, bijvoorbeeld met een binnentuin, veel planten of grote ramen. Als je van je medewerkers goede prestaties verwacht, moeten ze wel voldoende energie uit hun werkomgeving kunnen halen.

Inrichting uitstellen

Vroeger had je kantoorruimtes met flexibele wanden en systeemplafonds. Ik vraag me weleens af hoe mensen het daar uit hebben kunnen houden. Als architect stel ik de inrichting vaak zo lang mogelijk uit om te zien hoe medewerkers het pand zélf in gebruik nemen. Daar kun je vervolgens goed op inspelen, waarbij kantoormeubilair waar je aan, op of mee kunt werken, een belangrijke rol speelt. Oude bedrijfspanden kennen vaak een zekere geschiedenis. Als je kantoorruimte wilt realiseren, doe je er goed aan daar iets mee te doen.

Stroom en internet

Tegenwoordig zijn alleen elektriciteit en wifi echt essentieel om te kunnen werken. Medewerkers en bezoekers moeten telefoons, tablets en laptops overal kunnen opladen. Ook moeten elektrische auto’s en e-bikes kunnen worden opgeladen op het parkeerterrein.

Niet te klinisch

Productieruimten ogen vaak best ‘steriel’ en vind ik daardoor volkomen ondergeschikt aan de mensen die er werken. Ontvangstruimten lijken nog te vaak afgesneden van de buitenwereld. Er wordt minder vaak succesvol zakengedaan als je klanten zo verwelkomt.

In kantines moeten medewerkers zich kunnen ontspannen en nieuwe energie opdoen. Vroeger waren kantines kille lokalen met uniforme tafels en stoelen en een makkelijk schoon te maken vloer. Het is beter om te zorgen voor lekkere koffie en goed en vooral gezond eten. Ook dat geeft energie!

Rust en contact

Bied je medewerkers daarnaast de gelegenheid om ergens op een prettige plek uit te rusten en met andere mensen in contact te komen. De buitenruimte leent zich daar perfect voor.

Bron: AD Ondernemer

Geplaatst op: 31 juli 2017

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *