Studenten Hanzehogeschool storten zich op gin met Brouwbox

Studenten Hanzehogeschool storten zich op gin met Brouwbox

Studenten Hanzehogeschool storten zich op gin met Brouwbox

Wat hebben studenten met elkaar gemeen? Drank. Logisch dus dat dat is waaromheen acht studenten van de Hanzehogeschool een prijswinnend product bedachten: de Brouwbox.

Pakketten om bier te brouwen liggen in alle soorten en maten in winkels en webshops. En ze vinden gretig aftrek. Maar laat in de avond krijg je wel eens zin in iets anders dan bier. En tegenwoordig is dat opvallend vaak gin met bijvoorbeeld tonic. Dus waarom zou je dát niet lekker zelf maken?

Student Company Award

Dat dachten acht Groningse studenten ook. Hun antwoord leverde hen de Student Company Award op. De Brouwbox. Een prachtig houten kistje met daarin alles wat je nodig hebt – nou ja bijna dan – om zelf thuis gin te maken.

,,Gin zit echt in de lift. Je ziet het steeds meer gedronken worden. Ook onder studenten’’, zegt Jan Drewes Wierda. Hij is student Industrieel Product Ontwerpen. ,,We vinden het zelf ook allemaal lekker. Dat is ongetwijfeld een belangrijk argument om ons juist op dit drankje te storten.’’

Geschenkenmarkt

Twee ginflessen, twee ginglazen, twee potjes kruiden, een kruidentrechter en de gebruiksaanwijzing. Geen troep, maar kwaliteit. De gebruiksaanwijzing is gedrukt op dik, luxe karton, de trechter blinkt, de potjes hebben stijl. De houten box zelf heeft dezelfde uitstraling. Wierda: ,,Wij richten ons op de geschenkenmarkt. Dit is een pakket dat je niet alleen graag wilt krijgen, maar ook wilt weggeven.’’

In 36 uur brouw je je eigen gin. Het enige dat je zelf nog moet aanschaffen, is het alcoholdestillaat. ,,Dat willen we er op termijn ook in hebben, maar daarvoor heb je een speciale vergunning nodig. We zijn ermee bezig.’’

Duur

Wat begon als studentbedrijf met acht studenten van de richtingen Industrieel Product Ontwerpen en Technische Bedrijfskunde, evolueerde dit jaar tot een echt commercieel bedrijf. Zes van de kwartiermakers – ze gaan allemaal hun derde studiejaar in – zijn er nog over. Zij steken zo’n beetje al hun tijd naast de studie in hun bedrijf, dat sinds kort is gevestigd op het Zernike Science Park.

,,Je komt nogal wat tegen’’, zegt Arjan Doetjes. ,,Onze box is bijvoorbeeld nogal duur om te maken. Helemaal met laser gesneden, wat de mooie zwarte randen geeft. Daarvoor konden we altijd de lasersnijder van de studie gebruiken, maar nu we zelfstandig zijn en willen groeien, kan dat niet meer. We zoeken naar manieren om de productiekosten te verlagen.’’

Mixdranken

Want dat ze gaan groeien, dat staat voor de jonge ondernemers vast. Interesse is er genoeg. En niet alleen van mensen die de Brouwbox kopen. Ook slijterijen en producenten van andere drankjes willen iets met de studenten. Nieuwe mixdranken maken. ,,We zijn bezig met een combinatie met perenlikeur, Speerit. Hartstikke lekker. En een prachtige samenwerking met iemand die al langer met het maken van drankjes bezig is.’’

En zo liggen er meer initiatieven en voorstellen op de plank. En, afgezien daarvan, het hoeft natuurlijk niet bij gin te blijven. Wierda: ,,Onze Brouwbox is uitermate geschikt voor het aanbieden van pakketten om ook andere drankjes zelf te brouwen. Het is niet voor niets dat ‘gin’ niet in onze bedrijfsnaam voor komt.’’

Navullingen

Beleving is essentieel in deze tijd. En beleving was voor de jury een belangrijk argument om de studenten van Brouwbox te belonen met de eerste prijs in de Student Company Award. Doetjes: ,,Onze pitch stond als een huis. Vooral omdat we zelf zo in ons product geloven. Maar ook omdat we in korte tijd van een idee een echt bedrijf hebben gemaakt. Inclusief website, webwinkel, professioneel ogende fotografie en heel veel promotie. Je kunt bij ons ook gewoon navullingen bestellen.’’

Waar het moet eindigen, weten de mannen niet. Wierda: ,,Ons eerste doel is dat we dankzij ons bedrijf geen bijbaan nodig hebben naast de studie. En we gaan natuurlijk lekker verder met nieuwe kruiden vinden én de drankjes proeven. Dat is geen straf. Maar als we allemaal, of een paar van ons, er straks echt van kunnen leven, ja, dat zou te gek zijn natuurlijk.’’

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 25 juli 2017

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *