‘Een geboren ondernemer.’ Het is een uitspraak die je regelmatig hoort wanneer het over een succesvolle ondernemer gaat. Denk aan Steve Jobs of Mark Zuckerberg. Toch is succesvol ondernemen niet per definitie aangeboren. Tot op bepaalde hoogte kun je het leren, maar er zijn karaktereigenschappen die bijdragen aan het opbouwen van een succesvol bestaan als ondernemer.
Het ondernemerschap leer je met vallen en opstaan. Dat het ooit een keer mis gaat bij jou is niet uit te sluiten. In tegendeel. Sluit echter niet de ogen voor je fouten. Dan maak je ze in elk geval niet meer. Vraag jezelf af wat je anders had kunnen doen om deze situatie te voorkomen. Zo kom je tot nieuwe inzichten die jouw bedrijf verder zullen helpen.
Miljardairs als Bill Gates en Richard Branson hebben natuurlijk makkelijk praten, maar feit blijft dat ‘geld verdienen’ voor deze succesvolle entrepreneurs nooit de voornaamste reden was om te gaan ondernemen.
Dat zij op den duur ook veel winst gingen maken was natuurlijk mooi meegenomen, maar dat was niet waar het hen in eerste instantie om te doen was.
Het talent om tegenslagen te relativeren en je product of dienst beter te maken zijn belangrijk, maar boven alles moet je vooral niet vies zijn van (kei)hard werken. Ook juist om tegenslagen te verwerken en weer door te gaan. Veel beroemde ondernemers beschikken over deze karaktereigenschap. Zoek maar eens op welke bekende mensen in een eerder stadium van hun carrière afgewezen of ‘gefaald’ hebben.
Wanneer je als ondernemer voor de volle honderd procent overtuigd bent van de kwaliteit van jouw product of dienst, wil je er vanzelfsprekend voor zorgen dat dit zo blijft. En dus zul je altijd op zoek zijn naar manieren om jouw bedrijf naar een hoger niveau te brengen.
Een bekende binnen de ondernemerswereld. Als je echt verder wil of ergens wil komen, dan zul je bepaalde risico’s moeten nemen. In feite is het starten van een nieuw bedrijf al een risico op zich.
Wat echter opvalt, is dat veel succesvolle entrepreneurs niet zomaar risico’s nemen. Het is meer dat deze ondernemers bereid zijn om bijna alles te doen, míts zij daarmee de kans om hun uiteindelijke doel te bereiken kunnen vergroten.
Het mooiste voorbeeld is Howard Schultz van het Amerikaanse Starbucks. Zijn wens om de grootste koffieketen van New York te worden is zo groot dat hij besluit om meerdere koffiebars in dezelfde straten te openen. Over het resultaat hoeven we het niet meer te hebben…
De ene ondernemer is een natuurtalent als het gaat om het binnenhalen van klanten, terwijl de andere weer een kei is in het bouwen van website of apps. Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Dat is geen probleem. Belangrijk is wel om te weten wat je zelf goed kunt, en wat niet. Want die laatste groep kun je beter uitbesteden. Dan houd je meer tijd over voor de zaken waar je wel goed in bent.
Misschien wel een van de belangrijkste kenmerken van een geboren ondernemer is dat hij of zij oplossingsgericht kan denken en handelen. Of het nu gaat om een conflict met een wanbetaler of het bedenken van een eigen website en huisstijl: als starter zul je meerdere obstakels moeten overwinnen.
Bron: Ikgastarten.nl