Kantoor op wielen in het Drentse bos

Kantoor op wielen in het Drentse bos

Kantoor op wielen in het Drentse bos

Werken in het groen. Dat willen we allemaal wel. Zeker in de Randstad is dat ideaal voor velen ver weg. Daarom draait de Kantoorkaravaan daar al. De initiatiefnemers proberen het concept van een kantoor in een caravan nu ook uit in het Noorden.

Een lust voor het oog is het oude caravannetje dat met houten panelen bekleed is. Van binnen een bureau met veel stopcontacten, een koffiemaker, een waterkoker en wifi. De basisvoorwaarden voor een werkplek zeg maar. Geen basisvoorwaarden zijn de geur van naaldbos, het zicht op de natuur, het zonnetje en de stilte. Maar die krijg je er wél bij.

,,In Amsterdam slaat het concept aan’’, zegt Peter de Koning, afkomstig uit Assen. Daar hebben we een paar units staan, maar ook nog op de Veluwe en in Nieuwegein. En ja, we willen kijken of we in het Noorden kunnen uitbreiden. Deze plek is voor ons een proef.’’

BuitenLand

Het mobiele kantoor staat op camping BuitenLand, dat bekendheid verwierf omdat globetrotter Floortje Dessing er mede-eigenaar van is. ,,Dat is een voordeel. Mensen uit het Westen weten daardoor beter hun weg hierheen te vinden. En dus ook naar onze caravan. Mensen zijn op vakantie en kunnen dan toch even in een kantoor werken.’’

Maar net zo lief willen De Koning en de zijnen dat noordelingen zelf in hun mobiele werkplek plaats nemen. ,,Ik realiseer me natuurlijk dat in dit landsdeel de natuur altijd dichtbij is en dat ons concept dan minder voor de hand ligt. Maar in de stad Groningen bijvoorbeeld, zie ik wel kansen. En afgezien daarvan is wat wij te bieden hebben gewoon nieuw.’’

Dat blijkt. Het concept won eerder al de Best Coworking Design Award en onlangs belandde het in de top 5 van Coworking Spaces in Europe.

Verbinden van werken en natuur

Wat is dan dat concept? Simpel. De Kantoorkaravaan wil werken en natuur verbinden. ,,Eigenlijk is het raar dat we in een tijd waarin alle mogelijkheden er zijn om overal te kunnen werken, we met zijn allen in een dicht kantoorpand gaan zitten. Werken in de natuur is goed voor de gezondheid – lichamelijk en psychisch – en helpt de creatieve energie op gang.’’

De gebruikers huren doorgaans een caravan voor een dag. ,,We hebben ze in verschillende soorten en maten. Met meer en minder stroom, met meer en minder werplekken. Maar altijd volledig zelfvoorzienend. Stroom wekken we op met zonnepanelen en wifi doen we ook zelf. Tot vijftig man kunnen er tegelijk op.’’

IT’ers maken er gebruik van, muzikanten, beeldend kunstenaars, schrijvers. Mensen die brainstormsessies houden, dagjes op de hei. ,,Eigenlijk iedereen die in alle rust wil werken, zonder gestoord te worden. En mensen die inspiratie opdoen in de natuur, die rust en ruimte zoeken.’’

Aardig: via de Kantoorkaravaan is ook een caravan voor meerdere dagen te huren. In dat geval wordt ernaast een kartonnen tent opgezet. ,,Dit is anders dan een hotel. Je bent écht in de natuur. En dat is wat mensen zoeken. Zeker als ze midden in de stad wonen en werken. Nee, voor mensen die helemaal gaan voor luxe zijn wij niet. Wij zijn er voor mensen die iets anders willen, die de basis zoeken, vrijheid.’’

Camping ideale plek als kantoor

Het groeit. Steeds vaker zijn alle units volgeboekt. ,,We hebben ze afgelopen winter zelfs in Spanje en Portugal gezet omdat daar behoefte aan was. Zodra het maar een beetje kan, gaan we in op de vraag van de klant. Onze filosofie is werken in de natuur, maar wel met de benodigde faciliteiten en luxe als een toilet en horeca in de buurt. Maar wie heel wat anders wil, kan ook bij ons terecht. Dan proberen we het te regelen met natuurbeheerders.’’

De camping is een ideale plek voor het kantoor. In een hoekje van het terrein, een eind van het horecagebouw staat het sleurhutje aan de bosrand. Bij mooi weer staat de deur open en hangt het schaduwdoek uit, zodat ook écht buiten gewerkt kan worden. ,,En echt tof hier is dat je zo het bos inloopt en een duik kan nemen in het natuurbad. Als dat geen fijne pauze is, weet ik het ook niet meer.’’

Het hoofd leeg, het kompas weer recht. Wie in het groen werkt, ondervindt minder stress en verzet toch meer. We weten het allemaal wel, maar doen het amper. ,,Dat is dus precies waar wij wat aan willen doen.’’

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 20 juli 2017

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *