Hoe maakt u het: Groningse zeep van Spaanse herkomst

Hoe maakt u het: Groningse zeep van Spaanse herkomst

Hoe maakt u het: Groningse zeep van Spaanse herkomst

De geur van schoon, fris en lekker hangt als een deken over de bedrijfsruimte van Soap7. Hier in Haren wordt zeep gemaakt. En wel in zijn puurste vorm. Zoals het eeuwen geleden ook al gebeurde. Zonder kunstmatige kleur- en geurstoffen dus. Gewoon olie, loog en wat extra’s. Lavendel, citroen, aloë vera, koffie, den, honing, zout, havermout, rozemarijn, geitenmelk of een van die andere ingrediënten.

Ondernemingen blijven soms onder de radar van het grote publiek. Deze rubriek toont bedrijven waar noorderlingen mooie, opmerkelijke of onverwachte dingen maken.

,,Ik woonde in Spanje op een finca, met zeven basisingrediënten van zepen voor het grijpen’’, vertelt Margot Rutten. De vormgever werd gegrepen door het proces, door het product en besloot het in 2004 zelf te gaan maken. ,,Als je erin duikt, kom je de mooiste verhalen tegen. Bijvoorbeeld dat het in Spanje normaal is dat nonnen zeep maken. Ik kon mijn creativiteit erin kwijt. Nog steeds. Het is ook een kwestie van veel experimenteren.’’

Laboratorium

Via Tynaarlo kwam ze terecht in De Biotoop in Haren. Haar werkruimte heeft alles weg van een laboratorium. Zo noemt ze het ook, het zeeplab. Met glazen potten vol kruiden, blikken vol olijfolie, kratten vol afgedekte blokken zeep. ,,Nou ja, zeep maken is eigenlijk scheikunde, dus dat past wel in een lab. De basis is een mengsel van olie of vet en loog, natriumhydroxide. Die gaan een verbinding aan en zo ontstaat een nieuw zeepmolecuul. De juiste verhouding is essentieel. Te veel loog voelt te hard, te veel olie voelt te vettig.’’

Dagelijks zit Rutten in de productie van haar eenmansbedrijf. Dat moet ook wel, want maandelijks verkoopt ze tussen de 600 en 700 zeepjes. Via een paar verkooppunten, maar vooral via haar webshop. ,,Mijn klanten zoeken naar een puur natuurlijk product. Vooral mensen met huidproblemen. Die kunnen niet tegen de kunstmatige toevoegingen van de zepen die je meestal ziet.’’

Smaakmakers

Zodra olie – Soap7 gebruikt meestal olijfolie – en de loog goed geroerd zijn en een yoghurtachtige substantie ontstaat, voegt Rutten de ‘smaakmakers’ toe. ,,Marokkaanse klei geeft een mooie kleur aan de zeep. Zeezout maakt er een scrubzeep van, voor haarzeep gebruik ik honing van de stadsimker. En door kruiden en bloemen geurt het lekker. Daarmee probeer ik van alles uit. Mijn stelling: wat je kunt eten, kan ook in zeep. Maar afgezien daarvan varieer ik ook nog met de soorten olie, afhankelijk van waarvoor de zeep bedoeld is.’’

Zodra alles goed geroerd is, wordt de zeep een etmaal afgedekt met rust gelaten. Dan ontstaat een hard blok zeep van 12 kilo. ,,Kijk, dit is van oorsprong een kaassnijder. Maar wat aangepast werkt hij perfect voor het snijden van zo’n groot zeepblok.’’ En dan is het een kwestie van mooi inpakken – naar de smaak van de vormgever – en in kratten te drogen leggen alvorens het naar de klant gestuurd wordt.

Meer dan twintig soorten zeep heeft ze in de etalage van haar webwinkel. Van scheerzeep tot bodybutter. ,,Maar ik maak meer, specifiek voor klanten. Voor hotel De Librije maakte ik bijvoorbeeld prachtige krullen van zeep. Voor hotel Bitter & Zoet in Veenhuizen bedacht ik blokjes die ook echt half bitter en half zoet zijn.’’

Het is liefde. Voor het product, voor de herkomst, voor het lichaam. Het spat er van af bij Margot Rutten. En bij haar producten.

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 19 juli 2017

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.