Hoe maakt u het: diervoerbedrijf in Assen groeit op vers vlees

Hoe maakt u het: diervoerbedrijf in Assen groeit op vers vlees

Hoe maakt u het: diervoerbedrijf in Assen groeit op vers vlees

Ondernemingen blijven soms onder de radar van het grote publiek. Deze rubriek toont bedrijven waar noorderlingen mooie, opmerkelijke of onverwachte dingen maken.

,,Niet alleen onze honden bleken goed te gaan op de mixen. Vrienden ontdekten dat hun dieren levendiger werden, minder problemen kregen; een glanzender vacht, een betere conditie. Toen wisten we dat we op de goede weg zaten’’, vertelt Tammenga.

Juiste verhouding

Hij kwam op het idee in de tijd dat hij nog in de veehandel werkte en met enige regelmaat slachthuizen bezocht. ,,Ik zag alle afval en dacht: daar kan ik wat mee.’’ Het experimenteren begon. Vooral het vinden van de juiste verhouding van vlees, bot en orgaan. Hun eigen hond diende als proefdier en uiteindelijk kwam 70-15-15 als beste uit de bus. Die verhouding geldt nog altijd.

Inmiddels brengt Tammenga twaalf verschillende mixen voor honden en één voor katten op de markt. Met paard, rund, kalkoen, lam, geit, eend, kip en zalm. ,,Voor katten hebben we een mix zonder pens, omdat sommige katten dat niet zo lekker vinden.’’

Zonder dat ze als vertegenwoordigers op pad gingen, groeide het aantal verkooppunten razendsnel. ,,Tja, het begon als een soort eigen ding. Vrienden volgden en al snel kwamen er mensen langs die onze producten wilden verkopen. Eerst hadden we één vrieskist. Nu hebben we drie vriescellen en vier man in dienst. En we zijn al weer op zoek naar een nieuwe medewerker.’’

Traditie

Trimsalons, hondenuitlaatservices en dierenartsen kwamen eerst, dierenwinkels volgden. Opvallend veel in het zuiden van het land en België. ,,Ik weet niet hoe dat kan. Misschien is de traditie van vers vlees voor honden daar groter dan hier. Het zou geweldig zijn als we in het Noorden meer verkooppunten zouden krijgen.’’

Dat hun vleesmixen beter zijn dan de bekende brokken, daar zijn de twee van overtuigd. ,,Honden zijn van nature vleeseters. In brokken zitten toevoegingen die ze helemaal niet nodig hebben. Dat zie je bijvoorbeeld aan de ontlasting. Honden die alleen ons voer eten, hebben wel drie keer zo weinig ontlasting.’’

Uitbreiden

Drie dagen per week rijden ze verschillende slachthuizen in het Noorden af. Het vers geslachte vlees gaat in de juiste verhouding in de vleesmolen en wordt daarna in bakjes met deksels verpakt. Met de hand. Daarna gaat het voer de vriezer in, voor het op transport gaat naar de verkooppunten. Zo’n 6000 kilo per week.

De vraag blijft groeien. Het bedrijfspand moest al een paar keer worden uitgebreid. Gekeken wordt nu naar machines die kunnen helpen de groeiende vraag te beantwoorden. Paco en Felix houden alles vanaf het kantoor goed in de gaten. De één is een Duitse herder, de ander een asbak uit Spanje. ,,Paco had veel problemen. Angstig, onzeker. We hebben hem overgenomen van iemand die er niet meer mee om kon gaan. Hij is een tijd op ons dieet en moet je nu eens kijken. Een heel andere hond.’’

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 3 juli 2017

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.