Hoe maakt u het: Instrumentmaker uit Stadskanaal bouwt unieke producten

Hoe maakt u het: Instrumentmaker uit Stadskanaal bouwt unieke producten

Hoe maakt u het: Instrumentmaker uit Stadskanaal bouwt unieke producten

Waar het uiteindelijk voor is, dat weet hij geregeld niet eens. Dat het vakkundig en precies moet gebeuren, is belangrijker. Wubs Instrumentmakerij in Stadskanaal maakt onderdelen, platen, schijven, andere objecten. Van metaal meestal, maar ook van kunststof. Geen massaproductie. Integendeel. Verspaning voor specifieke doeleinden.

Ondernemingen blijven soms onder de radar van het grote publiek. Deze rubriek toont bedrijven waar noorderlingen mooie, opmerkelijke of onverwachte dingen maken.

,,Deze plaat hier komt op de voorkant van een meterkast. Ik zorg dat daar op exact de juiste plekken uitsparingen en gaten komen.’’ Bert Wubs is een liefhebber. ,,Ja vroeger al. Ik was inderdaad zo iemand die 35 keer zijn brommer uit elkaar haalde en weer in elkaar zette. Maar wél zo, dat hij iedere keer beter, sneller werd.’’

Geen massa

Wubs doet het meestal maar één keer tegenwoordig, meer maken van metaal. Geen series, geen massa. ,,Mijn opdrachtgevers zijn bijvoorbeeld universiteiten en instituten die prototypes van iets willen maken. Ze hebben onderdelen nodig die nergens te krijgen zijn. En die kan ik maken. Ik doe ook veel voor bedrijven die bezig zijn met innovaties.’’

De astroklok is een uithangbord voor Wubs. Het project, te bezichtigen in Eise Eisinga’s Planetarium in Franeker, is een aaneenschakeling van oude en nieuwe technieken. ,,Bijna alle fijnmechanische productie daarvoor heb ik gedaan, de kleine metalen deeltjes in de klok. Echt precisiewerk. Daar houd ik wel van.’’

Dat zie je meteen als je de werkplaats aan de Leerlooier in Stadskanaal binnenloopt. Brandschoon is het er, georganiseerd tot en met. Een blik op een werktafel doet denken aan een operatiekamer in het ziekenhuis. Daar liggen Wubs’ meest gebruikte handgereedschappen naast elkaar op een handdoek, als scalpels op een steriel doek. ,,Ja, anders kan ik niet werken. Zo ziet mijn garage thuis er ook uit.’’

Draaibank

In die garage is het een kwart eeuw geleden allemaal begonnen. Toen kocht Wubs een draaibank en kwamen de eerste bekenden langs met verzoekjes. Hij werkte toen nog bij fijnmechanisch bedrijf Witec in Ter Apel. Tien jaar nog. Daarna waagde hij de sprong.

,,Dat is wat ik altijd al gewild heb: voor mezelf werken. Ik had het geluk dat Witec me eigenlijk niet kwijt wilde. Ik kon opdrachten voor het bedrijf blijven uitvoeren. Dat was een mooie springplank. Toen mijn garage te klein werd, kreeg ik er zelfs een werkruimte aangeboden. Ideaal. Totdat mijn huidige onderkomen in 2008 werd gebouwd. Vond ik toch fijner.’’

In 2008 dus. Voor de business waar Wubs in zit was dat het startschot van een heel lastige periode. ,,Nu pas kijk ik voor het eerst weer vooruit. Gelukkig doe ik ook aan onderhoud en reparaties. Dat heeft me erdoor geholpen. Het gaat nu goed, mijn vertrouwen is terug, de opdrachten komen binnen. Misschien moet ik er op termijn wel iemand bij hebben.’’

Vooral in het westen van het land zitten bedrijven nu om mannen als Wubs te springen. ,,Ik ben flexibel en kan iets goedkoper werken dan ze daar gewend zijn. Het is een kwestie van bedrijven benaderen en volhouden.’’

Infuuspalen

De crisis heeft Wubs wel iets bijzonders gebracht: zijn eigen product. Onder de naam Stilus ontwikkelde hij samen met een compagnon infuuspalen. Nij Smellinghe in Drachten nam er al heel wat af. ,,Is een perfect ding, beter dan wat je meestal in ziekenhuizen ziet, met al die snoeren. Dat hebben wij allemaal netjes weggewerkt. Het is plug and play. Zou leuk zijn als die ook weer gaan lopen.’’

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 28 april 2017

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.