Column Ronald Mulder: Van iedereen en van niemand

Column Ronald Mulder: Van iedereen en van niemand

Column Ronald Mulder: Van iedereen en van niemand

Maak kennis met onze nieuwe columnist Ronald Mulder. Hij is ondernemer en econoom. Een man van weinig woorden.

De kans is groot dat u inmiddels iets heeft gehoord over de blockchain. In het weekend van 11 en 12 februari vond in Groningen de grootste blockchain hackathon ter wereld plaats en daar is zeer uitgebreid verslag van gedaan in de media. De kans is ook groot dat u desondanks geen idee heeft wat een blockchain is en waarom al die mensen daar zo opgewonden van raken.

Fotografie: Pepijn van den Broeke

De blockchain wordt meestal uitgelegd als een soort van openbaar register; een publiek toegankelijke boekhouding waarin allerlei informatie kan worden opgeslagen die vervolgens door niemand meer kan worden veranderd of uitgewist. Hoe dat dan precies werkt, daar is veel meer tekst voor nodig, en dat is misschien ook niet zo belangrijk.

Want ook zonder de technische details te begrijpen, is het goed mogelijk om in te zien wat blockchain-technologie zo bijzonder en zo revolutionair maakt. Blockchain-technologie zet namelijk de deur open naar een economie waarin een belangrijk deel van de digitale infrastructuur ‘van iedereen en van niemand’ is, in plaats van eigendom van grote, meestal Amerikaanse, bedrijven.

Voor een klein deel is dat al zo. ‘Het internet’ is immers van niemand. Niemand heeft de macht om het uit te zetten en belangrijke onderdelen, waaronder de software waar de meeste servers op draaien, zijn open source – dat is software die iedereen gratis kan gebruiken en aanpassen.

Maar de diensten die op de internet-infrastructuur worden aangeboden, zijn allemaal in private handen. En of ze nu Facebook, Google, eBay of Amazon heten: het zijn grote, machtige, particuliere bedrijven. En erger nog: het zijn praktisch monopolisten, die hun voorsprong steeds verder uitbouwen.

De bron van al die macht is data. Facebook weet meer van u dan uw moeder, en die kennis gebruikt het bedrijf om u precies die advertenties voor te schotelen waar u op gaat klikken en precies die artikelen die u gaat lezen. Een concurrent, die niets van u weet, maakt geen schijn van kans.

Maar in een blockchain-wereld zouden die data, op een veilige manier, deel kunnen uitmaken van de infrastructuur. Van het gebied dat ‘van iedereen en niemand’ is. Dan kan een concurrent er ook bij en kan hij echt concurreren. En het mooiste is: u bepaalt zelf wie u toelaat tot uw gegevens. Begrijp me goed: zo ver is het nog lang niet, maar het doorkijkje is al spannend genoeg.

Overigens hebben we, in Europa althans, veel ervaring met zaken die van iedereen en van niemand zijn. Tot circa 1800 kenden we gemeenschappelijke gronden; in het Saksische taalgebied heetten die ‘meent’ of ‘mient’. Met de opkomst van het kapitalisme werden die bijna overal afgeschaft.

Grond die gemeenschappelijk bezit was, kon niet aan een derde worden verkocht, en dat paste niet in het nieuwe economische model. Het zou goed kunnen dat een ‘digitale meent’ nu, zo’n 200 jaar later, precies is wat we nodig hebben om alternatieven te ontwikkelen voor een wereld waarin een handvol bedrijven de dienst uitmaakt.

Dit artikel verscheen op donderdag 17 maart 2017 in ons magazine NoordZ. Magazine nabestellen?

Geplaatst op: 4 april 2017

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.