Eneco koopt stroom grootste zonnepark Sunport Delfzijl

Eneco koopt stroom grootste zonnepark Sunport Delfzijl

Eneco koopt stroom grootste zonnepark Sunport Delfzijl

DELFZIJL Energiebedrijf Eneco koopt alle elektriciteit die wordt geproduceerd door het zonnepark Sunport Delfzijl in het Delfzijlster havengebied Oosterhorn, dat donderdagmiddag officieel in gebruik werd genomen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden vandaag.

Directeur Peter Vest van Wirsol, het Zuid-Duitse energieconcern dat het park met de naam Sunport Delfzijl exploiteert, maakte dat bij die gelegenheid bekend. Het park telt ongeveer 120.000 panelen die op een terrein van 30 hectare elektriciteit produceren voor zo’n 7500 huishoudens. Sunport Delfzijl, dat een investering vergde van 40 miljoen euro en een vermogen heeft van 30 megawatt, is daarmee het grootste zonnepark van Nederland.

Paradepaardje

Vest liet weten dat het Duitse bedrijf ambities met de Nederlandse markt heeft. ,,Voor Wirsol is het zonnepark Sunport Delfzijl een belangrijk paradepaardje in Nederland. Met dit project kunnen wij in de groeiende Nederlandse markt voor hernieuwbare energie een rol spelen. Op dit voorbeeldproject willen wij in de toekomst meer projecten op het gebied van hernieuwbare energie in Nederland laten volgen”, aldus de topman.

De aanwezigheid van de zonnecentrale is volgens directeur Harm Post van Groningen Seaports van belang voor het vestigingsklimaat in de Eemsdelta. Nieuwe bedrijven willen graag ter plekke opgewekte groene stroom afnemen, vertelde hij. ,,Dat dit zonnepark hier groene stroom produceert, helpt ons meer bedrijven naar het gebied te halen”, zo zei de scheidend topman van het havenbedrijf. Met de Delfzijlster wethouder IJzebrand Rijzebol onderstreepte hij het belang van de verduurzaming van beide havens en de industrie in de Eemsdelta, juist omdat ze grenzen aan de Waddenzee.

Passend bij ambities

Gedeputeerde Fleur Gräper-Van Koolwijk toonde zich eveneens ingenomen met Sunport Delfzijl. Ze verwees naar de ambities van de provincie Groningen. ,,We willen in 2035 60 procent duurzame energie gebruiken. En dat moeten we zo zien in te passen in ons landschap dat het leefbaar en herkenbaar blijft. We juichen de opening van dit grootste zonnepark van Nederland dan ook van harte toe”, aldus de D66-bestuurster.

Sunport Delfzijl blijft waarschijnlijk het grootste zonnepark van Nederland totdat een drie keer zo groene ‘zonnecentrale’ in Sappemeer in gebruik wordt genomen. De bouw daarvan begint waarschijnlijk in 2019.

Het Delfzijlster zonnepark werd geïnitieerd door projectontwikkelaar Sunport Energy van zakenman Hans Hoven. Hijtekende een jaar geleden de de grondovereenkomst met Groningen Seaports voor de bouw en exploitatie. Direct daarop droeg hij het project over een Wirsol. Dat legt zich toe op de ontwikkeling, financiering, aanleg en exploitatie van zonneparken en windmolenparken in verschillende landen.

Geplaatst op: 20 januari 2017

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *