Rabobank veilt twaalf schepen rederij Abis

Rabobank veilt twaalf schepen rederij Abis

Rabobank veilt twaalf schepen rederij Abis

Rabobank heeft de veiling van twaalf schepen van de Harlinger rederij Abis gelast. Veilinghuis BVA Auctions kan zich zo’n groot aantal niet heugen.

door Dick Offringa

Eind deze maand zullen de twaalf voornamelijk multipurpose-schepen via internet worden geveild. Zoals wettelijk bij executieveilingen is voorgeschreven eerst via opbod en – een kwartier later – via afslag. Drie scheepstypen zullen daarna gecombineerd aan de markt worden aangeboden om een hoger totaalbod te realiseren, aldus Joost de Groot van het veilingbedrijf. ,,We denken dat reders juist geïnteresseerd zijn om in een keer een aantal soortgelijke schepen te kopen.’’ De twaalf schepen die verdeeld over Dutch Harbour in ’s Gravendeel en de Rotterdamse Waalhaven aan de ketting liggen, behoren tot een groep van zeventien Abisschepen die door hypotheekverstrekker Rabobank in beslag zijn genomen.

De ingreep volgde op het uitblijven van aflossingen door de Harlinger rederij. Die was daartoe als gevolg van de aanhoudende crisis in de zeevaart sinds maart van dit jaar niet meer in staat. De Rabobank laat er geen gras over groeien. Al eind deze maand komen de schepen te koop. ,,De bank heeft ons opdracht gegeven de veiling zo breed mogelijk bekend te maken’’, aldus De Groot. ,,Van een veiling in een donker achterkamertje mocht per se geen sprake zijn.’’ Door de schepen via internet te veilen, kan er wereldwijd op geboden worden. Gezien de verzoeken om informatie en de aanvragen voor bezichtigingen is er redelijk veel belangstelling voor de schepen, aldus De Groot. Over de gunningsvoorwaarden doet De Groot geen uitspraken. In de rederijsector wordt met argusogen naar dit soort veilingen gekeken. De sector hoopt dat de bank de schepen niet te goedkoop van de hand doet.

Te lage verkoopprijzen leiden tot extra verstoring van de markt omdat de kopers tegen lagere kosten kunnen varen dan de eigenaren van andere schepen. De zeevrachtmarkt ging de afgelopen acht jaar onderuit door overcapaciteit aan schepen en een gering aanbod van lading. Vervolgens droogde een groot deel van de opdrachten uit de offshore-sector op door uit- en afstel van olie- en gaswinningsprojecten. Er is langdurig tegen te lage tarieven en zelfs onder de kostprijs gevaren, waardoor reders hun verplichtingen tegenover banken en aandeelhouders niet konden nakomen. Rederij Abis is in korte tijd uitgegroeid van 0 tot 21 schepen. Dit zogeheten anticyclisch investeren breekt de Harlingers nu alsnog op doordat de crisis te lang aanhoudt. Het zijn vooral de oudste schepen van de vloot die worden geveild. Jongere schepen zijn meer toegerust op het transport van bijvoorbeeld windmolens voor parken op zee.

Bron: Dagblad van het Noorden.

Geplaatst op: 14 november 2016

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.