NAM wint gas met zonne-energie

NAM wint gas met zonne-energie

NAM wint gas met zonne-energie

Een onbemand gasproductieplatform op zee dat geheel zelfstandig zijn werk doet. Het technologiebedrijf Vonk in Coevorden ontwikkelde er een systeem voor met een hoofdrol voor zonnepanelen. De NAM is er blij mee.

door John Geijp

De opdracht van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) aan het Coevorder technologiebedrijf Vonk was niet eenvoudig: bedenk een techniek waarmee een gasproductieplatform zonder aanwezigheid van mensen zo goedkoop, schoon en efficiënt mogelijk gas uit de zeebodem kan winnen waarbij het slechts één keer per jaar onderhoud nodig heeft. Ruim een half jaar later is de missie volbracht. Op het terrein van Vonk staat de installatie van 152 zonnepanelen, een container met 48 batterijen van 200 kilo en nog twee containers met ‘techniek’ klaar. Die produceert voldoende elektriciteit om het Engelse platform Leman Echo minstens 85 procent van de tijd gas uit de bodem van de Noordzee te laten produceren. Overbodig geproduceerde stroom wordt in de batterijen opgeslagen om gebruikt te kunnen worden als de zon niet schijnt. Is er op enig moment helemaal geen zonnestroom meer, meestal in de donkere wintermaanden, dan zorgen twee dieselaggregaten voor de elektriciteit.

,,Er hoeft maar één keer per jaar iemand langs te komen om de dieselvoorraad aan te vullen en de spinnewebben te verwijderen”, zegt Thijs Jan Huizer, topman van Vonk. „Het scheelt ook enorm veel CO2-uitstoot”, zegt Jeroen Tang, die als projectleider van de NAM bij de totstandkoming was betrokken. Het systeem is zo opgebouwd dat technische problemen vanaf de wal – in het geval van Leman Echo het Britse Bacton – kunnen worden verholpen. Een belangrijke rol bij de ontwikkeling was ook weggelegd voor het bedrijf Whisper Power in Drachten. Dat maakt voor jachten energiesystemen met zonnepanelen, aangevuld met dieselaggregaten. Tang: ,,De techniek van Whisper Power hebben we aangepast om geschikt te maken voor ons systeem.” De NAM heeft nog vijf platforms op het oog om met dezelfde techniek toe te rusten. Vonk hoopt met de vondst ook elders in de wereld aan de weg te timmeren. Huizer: ,,De installatie werkt net zo goed in de jungle of in de woestijn. Ik was vorige week in het Verre Oosten. Daar hadden ze er veel belangstelling voor.” De introductie van het Vonk-systeem, zoals de techniek al wordt genoemd, is onderdeel van een grote operatie van de NAM om te besparen op de kosten van gaswinning.

Dat is nodig omdat de grote gasvelden in de zeebodem leeg zijn. Om de kleinere voorraaden economisch rendabel uit de grond te kunnen halen, moet de gaswinning veel goedkoper worden. Daartoe worden zo veel mogelijk platforms – veelal een jaar of 40 oud – technisch vereenvoudigd, zodat er geen aanwezigheid van werknemers nodig is. Het onderhoudschip Kroonborg is vorig jaar in de vaart gebracht om materieel en werknemers voor onderhoud naar de platforms te halen en brengen. Daarmee zijn vijf van de zeven helikopters waarmee de NAM medewerkers van en naar de productielocaties vervoert overbodig geworden. Het Vonk-systeem wordt maandag ingepakt en vervoerd naar Leman Echo. Projectleider Patrick Bekel van Vonk en NAM-projectleider Tang ronden dan een klus af waar ze een half jaar met dertig man aan hebben gewerkt. Ze hebben er geen twijfel over dat het Vonk-systeem naar verwachting functioneeert. ,,Onze werkwijze is dat we hier alles voorbereiden en uitproberen. Het moet niet zo zijn dat je op locatie nog allerlei dingen moet verbeteren. Het is ‘plug and play’”, aldus Bekel.

Huizer: ,,Op zich is het ook niet zo heel ingewikkeld. We hebben allerlei bestaande technieken aan elkaar geknoopt. Maar dat hebben we wel heel goed gedaan.” NAM en Shell UK werken in ONEgas samen aan de gaswinning op de zuidelijke Noordzee. De organisatie wordt aangestuurd vanuit Assen. ONEgas heeft op het Nederlandse deel van de Noordzee 23 platforms, waarvan 15 onbemand. Aan de Engelse kant heeft het bedrijf 21 platforms, waarvan 19 onbemand. Het aardgas komt in Den Helder en in het Britse Bacton aan wal, waar het wordt bewerkt voor eindgebruik. Vonk in Coevorden is een technisch specialist die zich bezighoudt met projecten en innovaties voor de olie- en gassector en verwante industrieën. Het bedrijf bestaat 80 jaar en heeft kantoren in Europa, Afrika, Midden-Oosten en Azië. Het is onderdeel van de Industry International Group met hoofdkantoor in Den Haag.

Bron: Dagblad van het Noorden.

Geplaatst op: 9 november 2016

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.