Maker van het emaillen schoolbord en meer

Maker van het emaillen schoolbord en meer

Maker van het emaillen schoolbord en meer

Veel van die opklapbanken aan de Hanzehogeschool en in de collegezalen van de Rijksuniversiteit Groningen of op het terrein van de Universiteit Utrecht zijn van Veendammer makelij. MIV maakt ze. En ook ander college- en kantoormeubilair zoals schoolborden, bureaus, archiefkasten, standaarden voor beeldschermen.

door Jean-Paul Taffijn

,,We zijn eigenlijk een timmerfabriek en een metaalbewerkingsfabriek inéén’’, zegt Lammert de Bruin, samen met zijn broer eigenaar van het bedrijf. Hij zit midden in het drukste seizoen. De collegebanken moeten allemaal vóór september worden uitgeleverd. ,,Tja, dit is de tijd dat het kantoorpersoneel ook af en toe de handjes moet laten wapperen.’’ Met twaalf man maakt MIV niet de doorsnee producten, waarvan er duizenden in serie worden gemaakt. In Veendam gaat het om de meer bijzondere meubelen. Speciale maten, aparte modellen, specifieke functies. Meestal worden de onderdelen in de fabriekshal gemaakt of verzameld en op locatie geassembleerd. En daar helpt De Bruin gewoon aan mee.

,,Het zijn lange dagen, in een tijd dat de meeste mensen vakantie hebben. Dat is soms best zwaar. Maar we hebben nu eenmaal te maken met het hoogseizoen. Dat weet iedereen hier en het is een leuke club mensen. Dat scheelt alles.’’ De aard van het werk is nogal veranderd de afgelopen decennia. Vader de Bruin begon een jaar of veertig geleden in de garage met het maken van schoolborden. Van die klassieke, donkergroene modellen. School Service Nederland heette het toen nog. Later kwamen er overnames van een metaalfabriek, waarna de naam veranderde in Metaal Industrie Veendam, en tenslotte een houtfabriek. Sindsdien is het M.I.V. International BV (Meubel Industrie Veendam). Maar die emaillen schoolborden, die lopen niet zo hard meer.

,,We maken ze nog steeds, in verschillende types. Ze moeten vooral grijs en wit zijn tegenwoordig. Na de intrede van interactieve borden verkochten we ze minder, maar ik heb het idee dat ze wat terug komen. Ik denk omdat de lokalen groter worden en het beeldscherm niet voor iedereen meer te zien is.’’ MIV moest met nieuwe producten komen om de vaart er in te houden. Mechanieken en staanders voor beeldschermen bijvoorbeeld. Maar ook vleugelborden die naast een beeldscherm opengeklapt kunnen worden. Zo is het vaak gegaan in de geschiedenis van het bedrijf. Opletten, kansen zien, kansen pakken. Eind jaren tachtig hadden heel veel huiskamers en kantoren zo’n computerkast staan.

Met een uitschuiflade voor het toetsenbord. Een vinding van MIV. ,,Dat was in een tijd dat niemand zo’n computerbakbeest op zijn bureau wilde. Je keek er toch maar een paar keer per dag op. Daar hebben we er duizenden van verkocht. En flipovers. Zag je ooit ook overal. Hebben we zeker 50.000 van gemaakt. Trolleys voor hangmappen. Zelfde verhaal.’’ Het wordt lastiger in dit digitale tijdperk. Maar MIV ‘hobbelt’ al een jaar of tien prima door. Ook nog na de fikse klappen die de kantoorsector in de crisisjaren te verwerken kreeg.

,,Die hoogtijdagen met zulke succesnummers hebben we niet meer. Maar het is nog steeds mooi werk, waarin ik mijn technische inslag kwijt kan. Ik denk graag na over product- en productieverbeteringen. Mijn broer is meer van de financiële kant.’’ MIV maakt minder dan het destijds deed. Maar het heeft wel een fors machinepark en veel ruimte. Dus wordt een van de geoutilleerde hallen nu verhuurd aan een Groningse scheepsmeubelbouwer. En voor andere bedrijven maakt de Veendammer onderneming van alles. Poedercoaten doet zij ook veel. ,,Zo gaat het en zo moet het gaan. Als bedrijven in de regio moeten we onderling samenwerken en uitbesteden.’’

Bron: Dagblad van het Noorden.

Geplaatst op: 13 juli 2016

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.